Імунна система

  • Групи ризику
  • Правильне харчування
  • Роль вітамінів і мікроелементів
  • Препарати для імунітету
subcategory-img

Надмірна чутливість до захворювань, викликаних бактеріями або вірусами, зміна перебігу хвороби, поганий відклик на курс лікування і довгий процес видужування говорять про порушення функції системи самозахисту організму. Дисфункції імунної системи стають причиною алергічних захворювань і неоплазій. Саме вторинна імунна недостатність, яка не пов’язана з генетичними дефектами і, найчастіше, буває оборотною, грає роль при появі цих імунопатологічних станів.

Групи ризику

Виділяють кілька груп ризику недостатності імунної системи: діти та люди похилого віку. Ці категорії є найбільш сприйнятливими до захворювань, оскільки імунна система у дітей ще не закінчила свій розвиток, а у літніх людей вона вже послабила свої контрольні функції. Сюди також відносяться люди, що працюють у несприятливих умовах (надмірні фізичні навантаження, стреси, температури) і проживають у несприятливих регіонах. Послаблюють імунітет негативні емоції, шкідливі звички та постійне недосипання.

Зниження захисту організму викликає зростання захворюваності, а постійні інфекції та приймання антибіотиків додатково послаблюють імунітет. На дисфункції імунної системи, що не мають генетичної природи, можна вплинути, провівши неспецифічну корекцію. Як підвищити імунітет?

Правильне харчування

Правильне харчування і стан кишкової мікрофлори — гарантія здорової імунної системи. Як підняти імунітет? Насамперед варто подумати про стан кишківника.

В імунній системі травного тракту зосереджено 70% імунокомпетентних клітин (кишківник — орган імунної системи). На тлі дисбактеріозу порушується формування імунітету (місцевого і загального). Важливо поліпшити стан мікрофлори, що виробляє імуноглобуліни А, М і G.

У великій мірі здоров’я мікрофлори залежить від пребіотиків. Це харчові волокна, які надходять із їжею, і викликають у товстому кишківнику зростання корисної мікрофлори. Раціон харчування, що включає трави та листя, є постачальником натуральних пребіотиків і активних речовин. Потрібно частіше вживати: календулу, лист суниці, кропиву, чебрець, деревій, листя берези, мелісу, спориш, кульбабу, дягель, материнку, родіолу, ромашку.

Підвищити імунітет допоможуть рослини: ехінацея пурпурова, солодка гола, женьшень, елеутерокок. Якщо в чай на основі цих рослин додати мед за смаком, ви отримаєте не тільки корисний, але і приємний напій, який підвищить захисні сили організму, посилить виведення метаболітів і неспецифічну опірність.

Плоди й коріння, необроблені злаки, овочі та фрукти, горіхи містять харчові волокна і всі вітаміни. Відомий природний пребіотик “інулін” міститься в ріпчастій цибулі, цикорії, спаржі, зеленій цибулі, пшениці та рисі. Тому корисне їх щоденне вживання. Що ж стосується загальної кількості вживаних овочів, ягід і фруктів, то воно повинно досягати 500-600г на день.

Раціональне та збалансоване харчування по білках, жирах і вуглеводах необхідне для зміцнення імунітету. Нестача основних поживних речовин позначається на загальному стані імунної системи. Білкова недостатність пригнічує функцію лімфоцитів, тимуса і селезінки, спричиняє зниження кількості Т-лімфоцитів. Нестача жирів викликає зниження регенерації, а дефіцит вуглеводів позначається на функції фагоцитарної системи.

Роль вітамінів і мікроелементів

Важлива роль у підвищення імунітету відводиться макро- і мікроелементам:

  • цинк (збільшує Т-клітинну реактивність);
  • мідь (підвищує імунітет);
  • кальцій (активізує всі клітини імунної системи організму);
  • селен (активує Т-лімфоцити, захищає клітини від окислення);
  • йод, залізо.

Намагайтеся щодня вживати продукти, що містять ці елементи. Це висівки, горіхи, сири, овес, молочні продукти, насіння, риба, нут, морепродукти, квасоля і сочевиця, кунжут, морська капуста, печінка, жовток яйця, лист суниці.

Дефіцит вітамінів також впливає на імунну систему. Вітамінна недостатність характерна більше для весняного періоду, але може спостерігатися протягом року. Можна назвати основні вітаміни для імунітету:

  • В1, В2, В6 важливі для утворення лімфоцитів, активності тимуса, синтезу фолатів Джерела: насіння, вироби з необробленого борошна, горіхи, бобові, пророщені злаки, гречка.
  • В12 — підвищує активність лейкоцитів і діє на всіх рівнях клітинного імунітету. Цей вітамін ми отримуємо, вживаючи: печінку, м’ясо, яйця, молоко.
  • С — при його дефіциті зменшується вироблення антитіл. Цей вітамін містять смородина, обліпиха, кропива, шипшина, квашена капуста, петрушка.
  • E — необхідний для синтезу цитокінів, має антиоксидантну дію, стимулює імунний відлік. Основні джерела: масла, насіння, листові овочі, жовток, злаки, бобові, печінка, молоко, паростки пшениці.
  • D підтримує дозрівання моноцитів, необхідний для підвищення активності Т-клітин.
  • Вітамін D3 підсилює вироблення «ендогенних антибіотиків», які у свою чергу надають сильний вплив на грампозитивні й грамнегативні бактерії, гриби, віруси.
  • Вітамін D утворюється в шкірі, особливо в літню пору, під час сонячної активності. Джерела цього вітаміну: жирні сорти риби (оселедець, палтус, лосось), молоко, яєчний жовток, жир і печінка риб, рослинна олія.

 

Препарати для імунітету

 

Із харчовими продуктами вітаміни рідко надходять у достатній кількості, тому необхідне їх приймання у вигляді препаратів. Можна вибрати окремі вітаміни або ж вітамінно-мінеральні комплекси. Що стосується вітаміну D3, то його краще приймати окремо. Як і всі жиророзчинні препарати, для кращої біодоступності (засвоєння) він вимагає присутності жирів. Наприклад, у препараті Детрімакс® вітамін розчинений у сафлоровій олії.

На питання про те, як зміцнити імунітет, неважко відповісти. Для нього необхідні:

  • здоровий спосіб життя
  • повноцінне і різноманітне харчування
  • підтримання мікробіоценозу кишківника
  • вживання вітамінів для підвищення імунітету

Ці заходи є основним кроком до профілактики та лікування багатьох захворювань. Важливе значення має вода, яку ми п’ємо, а також її кількість. Зрозуміло, вода повинна бути фільтрованою від надлишку солей і ксенобіотиків. Кількість рідини, що вживається, визначається із розрахунку 30 мл на кілограм ваги.

Ми розглянули можливості неспецифічної корекції імунітету, складні ж випадки вимагають серйозного обстеження і призначення спеціальних препаратів для підвищення імунітету (імуномодуляторів), які підбирає лікар.

Інструкція