Вітаміни є незамінними органічними речовинами, життєво важливими для нормального функціювання людського організму. Одним з них є вітамін Д. Це навіть не один, а група речовин, схожих за біологічною активністю, будовою і функціями (ергокальциферол, холекальциферол та ін.). Вони необхідні для контролю в організмі рівня фосфору і кальцію. У людей вітамін Д3 виробляється під впливом на шкіру ультрафіолетових променів, тому цю групу часто називають «сонячною». Інше джерело вітаміну Д — продукти харчування. Добова доза вітаміну Д3 — від 10 до 15 мкг.
Необхідність достатнього споживання вітаміну Д виникає з самого народження. Якщо в організмі вагітної жінки є його дефіцит, у малюка вже після появи на світ можуть виникнути проблеми зі здоров’ям. Тому важливо знати, в яких продуктах вітамін Д міститься у достатній кількості. Велика кількість вітаміну Д3 є у продуктах тваринного походження:
Для вегетаріанців, щоб правильно організувати харчування, важливо знати, у чому міститься вітамін Д крім продуктів тваринного походження:
Недостатньо просто знати, у яких продуктах міститься вітамін Д3, щоб він надходив до організму. Важливо правильно їх готувати. Краще протушкувати продукти або готувати на пару. Так, наприклад, на сніданок можна з’їсти яєчню, на вечерю чи обід — страву, приготовану з морської дикої риби.
Так як вітамін Д є жиророзчинним, необхідні елементи для його засвоєння — жиромістка їжа. Тому страви необхідно заправляти сметаною, а також різними рослинними оліями. Не варто зловживати термічною обробкою, так як при цьому руйнується багато корисних речовин.
Хоча вітамін Д також містять молочні продукти, не потрібно робити акцент тільки на їх вживанні. У молоці багато фосфору, а він перешкоджає засвоєнню холекальциферолу.
Володіючи інформацією про вітамін Д (у яких продуктах міститься його максимальна кількість), важливо отримати користь для організму. Для цього потрібно поєднувати форми холекальциферолу з кальцієм. Наприклад, омлет можна подати з сиром, а лосось зі злегка тушкованою капустою.
Корисно поєднувати вітамін Д і магній, це знизить ризик злоякісних новоутворень кишківника і серцево-судинної патології. Наприклад, таке поєднання можна отримати, доповнюючи шпинат сардинами.
Сонце і харчові продукти — відомі джерела вітаміну Д. Але тієї кількості, яка надходить з їжею і виробляється сонячними променями, часто буває недостатньо, особливо в осінньо-зимовий період. У чому міститься вітамін Д ще, щоб заповнити його добову потребу? Це спеціалізовані препарати, які мають різні форми випуску: жувальні пластики, капсули, краплі, таблетки. Дозування підбирається, виходячи з індивідуальних особливостей організму в кожному конкретному випадку, рівня дефіциту вітаміну Д або ризиків його виникнення.
Обов’язково слід додатково приймати вітамін Д таким людям:
У дитячому віці вітамін Д3 призначають у краплях. Таку форму зручно приймати малюкам.
Детрімакс – це капсульна форма, в якій діючою речовиною є холекальциферол у дозі 1000 і 2000 МО. Крім того, в препараті є сафлорова олія, яка покращує засвоєння вітаміну Д3.
Детрімакс може використовуватися як додаткове джерело вітаміну Д3. Детрімакс сприяє оптимальному засвоєнню організмом фосфору, кальцію, дозволяє підтримувати здоров’я зубів і кісткової системи, сприяє нормальному функціюванню імунної та ендокринної систем, кишківника, нирок. Необхідний для повноцінної роботи м’язів, а також знижує ризик розвитку остеопорозу.
Дорослим Детрімакс рекомендується приймати по 1 капсулі на добу під час їжі. Термін визначає лікар в індивідуальному порядку, але в середньому курс прийому становить 30 днів.